Kezdő via ferrata túra Ausztria mesés tájain

Ausztria - Silberreith / Gosausee / Sattelberg


Ha kedvet kaptál a hazai via ferrata pályák után, hogy kipróbáld magad Ausztria mesés kilátást nyújtó útjain is, akkor tarts velünk tavaszi KEZDŐ túránkra 3-5 napban! Tartalmas programmal várunk kezdőket és újrakezdőket, középhaladókat, kicsiket és nagyokat, fiatalokat és idősebbeket egyaránt. Ausztria legnépszerűbb kezdő pályáin próbálhatjátok ki ezt az izgalmas sportágat és kóstolhattok bele a sziklák csodálatos világába! Ügyes mászások, hidak és létrák, lenyűgöző hegyek, meseszerű tavak és gyönyörű kilátópontok várnak ránk ezen a hétvégi túrán!


Időpont: 2023.05.12-14. (3 nap / 2 éj)
Hosszabbítás 4 vagy 5 napra lehetséges előtte vagy utána ! (05.10-11. vagy 05.15-16.)

Időpont: 2023.10.21-23. (3 nap / 2 éj)
Hosszabbítás 4 vagy 5 napra lehetséges előtte vagy utána ! (10.19-20. vagy 10.24-25.).


Részvételi díj:

3 napra: 44.900 Ft/fő, Gyermek 14 éves korig: 34.900 Ft/fő
4 napra: 59.900 Ft/fő
5 napra: 72.900 Ft/főAz ár tartalmazza:

• Vasalt Utak túraszervezést
• túravezetést és via ferrata oktatást
• via ferrata felszerelés használatát (beülő, sisak, via ferrata kantár)

Az ár nem tartalmazza:

• utazási költséget (telekocsi rendszerben autókkal vagy kisbusszal, oda-visszaút kb. 60- 70.000 Ft/autó)
• szállásdíjat reggelivel (ifjúsági szálláson vagy apartmanban, 2-3-4-5 ágyas szobákban, saját fürdőszobával, kb. 37-41 EUR/fő/éj reggelivel)
• további étkezéseket (egyénileg)
• sport Extra utasbiztosítás díját (felnőtt pl. 3 napra: 2.430 Ft / 3.420 Ft / 5.535 Ft)
• parkolási díjakat
• esetleges belépő jegyeket (pl. Postalmklamm szurdok 16 EUR/autó, Silberkarklamm szurdok 4,7 EUR / gyerek 2,5 EUR)
• esetleges felvonó díjakat (pl. Krippenstein 35,3 EUR/fő)
• esetleges fakultatív programokat)


Program:

A résztvevők összetételétől és az időjárási viszonyoktól függően az alábbi programokból állítjuk össze a túránk via ferrata útjait:

1. nap: Geosteig (C)
Utazásunkat megszakítva a népszerű Silberreith enyhén emelkedő, sziklás gerincén mászunk egy kellemeset. A völgyből 2 irányban is elindulhatunk: mi a könnyebb, de hosszabb túrát választjuk, ahol kiváló lehetőségünk nyílik begyakorolni a via ferrata alapjait. Felfelé haladva a táj kitárul előttünk, a kilátás pazar! Visszaérve az autónkhoz, jutalmul a hegyi patak kristálytiszta vízében frissíthetjük fel magunkat!

♦ Geosteig: nehézsége: C (könnyű-közepes) ♦ a teljes túra időtartama: kb. 3-3,5 óra/pálya (ebből mászás kb. 2-2,5 óra)
♦ szintkülönbség: 330 m ♦

2. nap Laserer (C) és Schmied (C, var. B és D)
Egész napos túrát teszünk a meseszép Gosausee partjára és via ferrata pályáira. Délelőtt egy igazán különleges via ferrata utat mászunk, mely során csupán karnyújtásnyira mászunk a türkisz-zöld tó víztükre felett. A körpályán függőleges kötéllétra és egy hosszú híd is színesíti az utunkat. A mászásunk után festői környezetben, a tóparton fogyasztjuk el a jól megérdemelt finomságainkat, háttérben a Dachstein vonulataival. Délután pedig egy különféle nehézségi szakaszokból álló pályarendszeren mászunk, a Schmied-Max-Moritz útvonalai közül választjuk ki a számunkra leginkább megfelelőt.

♦ Laserer nehézsége: C (közepes) ♦ szintkülönbség:kb 100 m ♦
♦ a teljes túra időtartama: kb. 1,5-2 óra (ebből mászás kb. 1 óra)♦

♦ Schmied-Max-Moritz: nehézsége: B/C és C (könnyű-közepes), D variánssal ♦ szintkülönbség:kb 260 m ♦
♦ a teljes túra időtartama: kb. 1-4 óra (ebből mászás kb. 40 perc-1,5-2 óra)♦

A délutáni mászás helyett lehetőség van tóparti sétával vagy pihenéssel is tölteni az időt. Vagy a felvonóval fentről is megcsodálhatjuk e mesés tájat és kiülhetünk egy hangulatos hütte teraszára, közel 1.600 m magasságban.

3. nap: Kali-Kala-Kalo-Heidi (B/C, var. C/D)
Hazafelé úton a Dachstein lábánál, kimondottan kezdők számára kialakított, mégis izgalmas és látványos, 4 különböző nehézségű útvonalból álló pályarendszeren mászunk könnyebb- nehezebb utakat. Akár több pályát is teljesíthetünk egymás után, de variálhatjuk is az egyes útvonalakat. A legügyesebb mászókkal feljutunk akár a "zergecsúcsra" is. Mászás után, ha időnk és erőnk engedi, egy közeli szurdok gyönyörű sziklafalai között sétálhatunk. Vadregényes tájon járunk, romantikus hidakon kelünk át a zubogó, kristálytiszta folyó felett, pallókon és létrákon egyensúlyozunk egyre csak feljebb, mígnem el nem érjük a szurok végét jelentő impozáns vízesést!

♦ Kali-Kala-Kalo-Heidi: nehézsége: B vagy B/C (könnyű-közepes), 2 db C/D variánssal ♦ szintkülönbség: 150-260 m ♦
♦ a teljes túra időtartama: kb. 2 óra/pálya (ebből mászás kb. 1 óra) ♦

♦ Silberkarklamm szurdok: nehézsége: könnyű♦
♦ a teljes túra időtartama: kb. 2,5 óra ♦ szintkülönbség: 517 m ♦

Hosszabbítás vagy rossz időjárás esetén az alábbi haladó túrák közül válogatunk:

Krippenstein Gams (C) és a 5 Fingers kilátó
Kellemes túrát teszünk a Dachsteini régióba és ellátogatunk a 5 Fingers (5 ujjú) kilátójáról híres Krippensteinre. Rövid felvonózás után megcsodáljuk az 5 különféle ujjról a kilátást és jól szemügyre vesszük, hogy a mászás végén mi magunk is, a színes sisakjainkkal hol fogunk felbukkanni a hegy faláról. Izgalmas mászás vár ránk, hiszen már lefelé is egy könnyű ferrata útvonalon ereszkedünk a beszállóhoz, hogy utána aztán felmászhassunk a Gams drótkötélpályáján. Rövid pihenő után ellátogatunk a Jégbarlangba és /vagy a Mamutbarlangba, ahol izgalmas időutazásban vehetünk részt. Hazafelé megállunk vacsorázni a híres Hallstatt-i tó partján, ahol érdemes egy kis sétát is tennünk a bájos kisvárosban.

♦ nehézsége: C (közepes) ♦ szintkülönbség: 200 m ♦
♦ a teljes túra időtartama: kb. 2-2,5 óra/pálya (ebből mászás kb. 1,5 óra) ♦

Spielmauer (B/C, var. C/D):
A közkedvelt, 3 útvonalból álló Spielmauer Klettersteiget vesszük célba, ahol Olivers vagy Tristans útjai közül választhatunk. Majd aki erőt és bátorságot érez még magában, felmászhat egy 30 m hosszú, függőleges kötéllétrán is (ez csak választható, ki lehet kerülni)!

♦ nehézsége: B/C (könnyű-közepes), C/D variánssal a bátrabbak számára ♦ szintkülönbség: 200 m ♦
♦ a teljes túra időtartama: kb. 2,5 óra/pálya (ebből mászás kb. 1-1,5 óra) ♦

Postalmklamm (C, var. C/D)
Egy vadregényes szurdokban mászunk, vízesések és zubogók mentén, próbára téve bátorságunkat 7 kötélhídon, az alattunk tátongó 10 m-es mélység felett és a fölénk tornyosuló sziklafalak tövében haladva. Felmászunk egy meseszép vízesés mellett, jutalmul pedig a kristálytiszta hegyi patak medencéjében felfrissülünk.

♦ nehézsége: C (közepes) ♦ szintkülönbség: 530 m ♦
♦ a teljes túra időtartama: kb. 3,5-4 óra (ebből mászás 2-2,5 óra) ♦

Drachenwand (C, var. C/D)
Egy gyönyörű kilátást nyújtó élménymászásban lesz részünk a Mondsee felett és a Sárkány szemén keresztül tekinthetünk le e páratlan szépségű, tavakkal tarkított tájra.

♦nehézsége: C (közepes), C/D variánssal a bátrabbak számára ♦ szintkülönbség: 560 m ♦
♦ a teljes túra időtartama: kb. 4,5 óra (ebből mászás 2-2,5 óra) ♦
Jelentkezés:
A +36 30 230 3340-es telefonszámon vagy az info@vasaltutak.hu email címen lehet az alábbi adatok megadásával: igazolványban szereplő név, születési dátum, cím, mobilszám, email cím.

A program min. 4 fő jelentkezése esetén indul.

A túrán mindenki a saját felelősségére vesz részt. A túrát a túravezető a résztvevők biztonsága és testi épsége érdekében bármikor módosíthatja, ami a túra programját, időtartamát vagy távolságát változtathatja.


A ki- és hazautazás feltételei:
Ausztriába magyar állampolgárok számára a belépés személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel. A járványügyi szabályoknak, a ki- és beutazásnak való megfelelés kizárólag az utas felelőssége, azok nem teljesülése esetén a Vasalt Utak semmilyen felelősséget nem vállal. A ki- és hazautazás fenti feltételeit a jelentkezés, majd indulás előtt kérjük, tájékozódjanak és figyelmesen olvassák el a Konzuli Szolgálaton közzé tett friss és aktuális információkat, amelyet az alábbi linkeken találnak:

Ausztriába történő kiutazás feltételei: Konzuli szolgálat honlapja
Magyarországra történő hazatérés feltételei: Konzuli szolgálat honlapja