HALADÓ via ferrata túra Ausztriában, a LEG-ek útjain /1.


Ha már megmásztad a legszebb kezdő via ferrata utakat, ha nehezebb kihívásokra és igazi ínyencségre vágysz, gyere és tarts velünk Ausztria legszebb - leghosszabb - leglátványosabb - legmagasabb és legizgalmasabb pályáira! Via ferrátás tapasztalat és jó fizikai-mentális kondíció mindenképp szükséges! A 4 napos alapprogram akár 1-2 nappal hosszabbítható is, de ha csak 3 napra tudsz hozzánk csatlakozni, akkor se habozz jelentkezni! A résztvevők összetételétől és az időjárási viszonyoktól függően az alábbi programcsomagból állítjuk össze az egyes túrák útvonalait. Sőt, mivel kis létszámú csoporttal mászunk, egyedi kéréseket is figyelembe tudunk venni (pl. ha a bakancslistádon van olyan ferrata, amit teljesíteni szeretnél, de nem látod a programban, szólj bátran! Vagy épp ellenkezőleg: ha már másztad valamelyik utat és nem szeretnél ugyanoda visszamenni, nem ciki szólni!)

Összes tervezett dőpont:
2022.05.12-15. (4 nap/ 3 éjszaka)
2022.06.30-07.03. (4 nap/ 3 éjszaka)
2022.08.02-05. (4 nap/ 3 éjszaka)
2022.08.25-28. (4 nap/ 3 éjszaka)
2022.09.08-11. (4 nap/ 3 éjszaka)
2022.10.06-09. (4 nap/ 3 éjszaka)
1-2 nappal korábbi érkezés és/vagy hosszabbítás igény szerint lehetséges!


Részvételi díj:

4 napos alap program: 52.900 Ft/fő
3 napra: 39.900 Ft/fő
5 napra: 64.900 Ft/fő
6 napra: 75.900 Ft/főAz ár tartalmazza:

• Vasalt Utak túraszervezést
• túravezetést és via ferrata oktatást
• via ferrata felszerelés használatát (beülő, sisak, via ferrata kantár)

Az ár nem tartalmazza:

• utazási költséget (telekocsi rendszerben oda-visszaút kb. 60-70.000 Ft/autó, kb. 15-17.000 Ft/fő/4 napos túra)
• szállásdíjat (2-4-6 fős szobákban, saját fürdőszobával, kb. 30-33 EUR/fő/éj
• étkezéseket (egyénileg)
• Sport Extra utasbiztosítás díját (4 napra: 3.060 Ft / 4.320 Ft / 7.020 Ft)
• belépő jegyeket (pl. Silberkarklamm szurdok kb. 4-5 EUR)

• felvonó díjakat (pl. Krippenstein 35,3 EUR/fő)

• fakultatív programokat (pl. Jégbarlang, Mammutbarlang)

• parkolási díjakat

Program:

A résztvevők összetételétől, igényeitől és az időjárási viszonyoktól függően az alábbi programcsomagból állítjuk össze az adott via ferrata túrák útvonalait:

1. nap: Loser - Sissi Kletterstieg "D"
Ausztria egyik legjobb és legnépszerűbb ferrataját célozzuk meg, szeretett királynőnk, Sissi nyomdokaiban haladva. Szép vonalvezetése, páratlan panorámája, valamint sportos, erőt és technikát próbáló útvonala miatt igazi élménymászásra számíthatunk!
♦ nehézsége: D (nehéz) ♦ szintkülönbség: 450 m ♦
♦ a teljes túra időtartama: kb. 3-3,5 óra (ebből mászás kb. 1,5 óra) ♦

2. nap: Dachstein - Anna 'D' vagy Der Johann "D/E" Klettersteig
Európa leghosszabb ferrata útvonalának, a 3 ferratából álló Dachstein Super Ferrata-nak a legalsó (Anna) vagy középső (Der Johann) szakaszát másszuk meg. Mindkét pálya Európa legkedveltebb ferrata útvonalai közé tartozik, hiszen önálló pályaként is igen élvezetes, sportos és látványos mászást biztosít. Jól kiépített, cövek lépés segítőkkel tűzdelt, nagyrészt függőleges, kitett sziklafalon haladunk felfelé. Fantasztikus élmény itt mászni! A táj pedig gyönyörű és változatos, érdemes megállni és elidőzni egy kicsit. Mászásunk végeztével fellátogathatunk a felvonó felső állomását jelentő Hunerkogel csúcsra (2.685 m), ahol gleccseren sétálhatunk vagy belépővel meglátogathatjuk a Jégpalotát, a Sky Walk kilátót, de végigsétálhatunk a "Létra a semmibe"-n vagy a Függőhídon is. Sőt, a Johann végeztével meghódíthatjuk a Hoher Dachstein 2.995 m-es csúcsát is egy könnyű ferrátával, megcsodálva fentről a gleccserek e különleges világát. Garantáltan felejthetetlen élményekben lesz részünk!
♦ Anna nehézsége: D (nehéz) ♦ szintkülönbség: 700 m ♦
♦ a teljes túra időtartama: kb. 5-6 óra (ebből mászás 2,5 óra) ♦
♦ Johann: nehézsége: D/E (nehéz, extra nehéz szakaszokkal) ♦ szintkülönbség: 1.250 m ♦
♦ a teljes túra időtartama: kb. 7-8 óra/pálya (ebből mászás kb. 4 óra) ♦

3. nap: Hallstatt - Seewand Klettersteig "D/E"
Ausztria egyik leghosszabb ferratáját vesszük célba. A mászásunk során végig lélegzetelállító panoráma tárul elénk a Hallstatti-tó és a környező hegyek látványával. Nehézségét a túra hossza (8 óra) és kitettsége okozza, az 1.350 m szintkülönbség, valamint a ferrata végén egy nehezebb D/E falon is fel kell tudni ügyeskedni magunkat. Visszaérve Hallstattba megvacsorázunk egy tóparti étteremben, majd sétálunk egyet a festői szépségű kisvárosban.
♦ nehézsége: D/E (nehéz, extrém nehéz szakaszokkal) ♦ szintkülönbség: 1.350 m ♦
♦ a teljes túra időtartama: kb. 8 óra (ebből mászás 4,5 óra) ♦

4. nap: Postalmklamm Klettersteig "D"
Egy vadregényes szurdokban mászunk, vízesések és zubogók mentén, próbára téve bátorságunkat 7 kötélhídon, az alattunk tátongó mélység felett és a fölénk tornyosuló sziklafalak tövében haladva. Felmászunk egy meseszép vízesés mellett, jutalmul pedig a kristálytiszta hegyi patak vizében hűsölünk. Felfrissülve vágunk neki az igazi erőt próbáló sziklafalnak, de megéri a fáradozást, mert igen szép mászásban lesz részünk!
♦ nehézsége: D (nehéz) ♦ szintkülönbség: 530 m ♦
♦ a teljes túra időtartama: kb. 3,5-4 óra (ebből mászás 2-2,5 óra) ♦

Hosszabbítás vagy rossz idő esetén az alábbi haladó túrák közül válogatunk:

Johnsbach Klettersteig "D/E"
A népszerű Silberreith meredek és kitett sziklafalain mászunk egy kellemeset. A völgyből a rövidebb, de nehezebb, 3 egymással közel párhuzamos variánsból álló Johnsbach felé indulunk, ahol a "Basic" 'C/D' vagy nehéz "Luis" 'D/E' útját alig 1 óra alatt megtesszük. Ha időnk és erőnk engedi, akár a másik irányba indulva a könnyebb, ám hosszabb Geosteig 'C' gerinctúra is beleférhet a napba.
♦ Johnsbach: nehézsége: C/D (közepes-nehéz), D (nehéz) variánssal ♦ szintkülönbség: 150 m ♦
♦ a teljes túra időtartama: kb. 1-1,5 óra/pálya (ebből mászás 20-30 perc)♦
♦ Geosteig: nehézsége: C (könnyű-közepes) ♦ szintkülönbség: 330 m ♦
♦ a teljes túra időtartama: kb. 3-3,5 óra/pálya (ebből mászás 2-2,5 óra)♦

Gosausee Klettersteigjei: Intersport "C/D" és Lazerer "C" és Schmied "B-F"
Megmásszuk Ausztria, sőt Európa egyik leghosszabb létráját, a 2 hegyet összekötő, 40 m hosszú, híres "Nagy Létrát". 700 m mélységgel a lábunk alatt igazi adrenalin mászás ez a túra. Nehézségét a túra hossza és az igazán kitett szakaszok jelentik. Levezetésképp könnyű kis ferrata a Gosausee partján, a vízfelszíntől csupán karnyújtásnyira.
♦ nehézsége: C/D (közepes/nehéz szakaszokkal) ♦ szintkülönbség: 650 m ♦
♦ a teljes túra időtartama: kb. 7 óra (ebből mászás kb. 3-3,5 óra) ♦

Attersee Klettersteig "D/E" és Nixenfall vízesés
Gyönyörű kilátást nyújtó élménymászás az Attersee csillogó tava felett, ahol izgalmas, erőt próbáló, kitett falak, függőleges mászások és áthajlások tarkítják az utunkat. Nehézségét leginkább a hossza és a 870 m szintkülönbség adja. Levezetésképp könnyű túrával ellátogatunk a sellők legendás vízeséséhez, a Nixenfallhoz.
♦ nehézsége: D/E (nehét/ extra nehéz szakaszokkal) ♦ szintkülönbség: 870 m ♦
♦ a teljes túra időtartama: kb. 5,5 óra (ebből mászás 3,5 óra) ♦

Krippenstein/Nordwand Klettersteig "E" és 5 Fingers kilátó, Jég- és Mamutbarlang
Egész napos túrát teszünk a 5 Fingers (5 ujjú) kilátójáról híres Krippensteinre. Rövid felvonózás után megcsodáljuk az 5 különféle ujjról a kilátást, majd egy könnyű ferrata útvonalon ereszkedünk és áttraverzálunk a beszállóhoz, hogy aztán próbára tegyük magunkat a Nordwand igazi kihívást jelentő D, D/E és E nehézségű drótkötélpályáján. Rövid pihenő után ellátogatunk a Jégbarlangba és/vagy a Mamutbarlangba, ahol izgalmas időutazásban vehetünk részt. Hazafelé megállunk vacsorázni a híres Hallstatt-i tó partján, ahol érdemes egy kis sétát is tennünk a bájos kisvárosban.
♦ nehézsége: E (extrém nehéz) ♦ szintkülönbség: 100 m ♦
♦ a teljes túra időtartama: kb. 2 óra (ebből mászás 1,5 óra) ♦


Jelentkezés:

A lenti Jelentkezési lap kitöltésével vagy a +36 30 230 3340-es telefonszámon vagy a vasaltutak@gmail.com email címen lehet az alábbi adatok megadásával: igazolványban szereplő név, születési dátum, cím, mobilszám, email cím.

A program min. 4 fő jelentkezése esetén indul.

A túrán mindenki a saját felelősségére vesz részt. A túrát a túravezető a résztvevők biztonsága és testi épsége érdekében bármikor módosíthatja, ami a túra programját, időtartamát vagy távolságát változtathatja.


Jelentkezési lap


A ki- és hazautazás feltételei:

Ausztriába magyar állampolgárok számára a belépés személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel. A járványügyi szabályoknak, a ki- és beutazásnak való megfelelés kizárólag az utas felelőssége, azok nem teljesülése esetén a Vasalt Utak semmilyen felelősséget nem vállal. A ki- és hazautazás fenti feltételeit a jelentkezés, majd indulás előtt kérjük, tájékozódjanak és figyelmesen olvassák el a Konzuli Szolgálaton közzé tett friss és aktuális információkat, amelyet az alábbi linkeken találnak:

Ausztriába történő kiutazás feltételei: Konzuli szolgálat weboldala

Magyarországra történő hazatérés feltételei: Konzuli szolgálat weboldala