Hótalpazás a Pádis Fennsíkon


2022. február 04-06. - 2 nap/2 éj


Gyere, fedezzük fel együtt a hófödte Bihar-hegység érintetlen mesevilágát!

A téli időszakban különleges arcát mutatja e táj, egy varázslatos birodalom ez. Hol a friss hóban túrázunk a pihe puha ünnepi köntösbe bújt hatalmas fenyvesekben kanyargó ösvényeken, hol pedig a hegyi rétek csillogó hópaplan takaróját szeljük keresztül nyomainkkal. Megcsodáljuk a megdermedt vízesések kék jégoszlopait, melyek tompán tündökölnek a szikrázó napsugarak ölelésében, majd a lenyugvó nap narancsos-bíbor színjátékát élvezzük a kósza felhők takarásában. A hótalpazáshoz semmilyen előképzettség, gyakorlat nem szükséges, a túrák átlagos állóképességgel teljesíthetők. A havas programhoz, időjárás függvényében ferratazás kapcsolható.


Részvételi díj:

21.990 Ft/fő


Az ár tartalmazza:

• Vasalt Utak túraszervezést
• túravezetést
• hótalp használatának oktatását
• ferrata felszerelés bérleti díját
• ferrata felszerelés használatának oktatását

Az ár nem tartalmazza:

• utazási költséget
• szállásdíjat (telepített lakókocsikban, önellátással vagy panzióban, félpanzióval 60 RON-150 RON /fő/éj)
• étkezést (Egyénileg)
• Sport Extra utasbiztosítás díját (Sport Extra BBP utasbiztosítás megkötése minden résztvevő számára kötelező! Vagy ÖAV tagsági.)
• parkolási díjakat
• a hótalpak bérleti díját (1.000 Ft/fő/nap)


Utazás:

Egyénileg, saját személyautókkal (segítünk az autók összeszervezésében.) Telekocsi rendszerben. Romániában minden út használatához rovignetta vásárlása kötelező, melynek díja 15 RON/7 nap. A saját gépkocsival történő utazáshoz szükséges, hogy a gépjármű Nemzetközi Zöldkártyával rendelkezzen. Ezt az adott biztosítótól, ingyenesen lehet igényelni.


Program:


1. nap este találkozunk a Boga-völgyben található szálláshelyen. Ismerkedési estet tartunk. forraltborozunk és átbeszéljük a lehetséges túraterveket.

A 2-3. nap programjai a hó minőségének, mennyiségének és a résztvevők kondíciójának függvényében.


A karsztfennsík monumentális természeti jelenségének a Csodavárnak a körtúrája. Az ösvényünk erdős területen egy beszakadt barlang függőleges „falainak” tetején vezet, a leszakadás eléri a 200 métert is. Kapcsolható uticél a Galbina-szirt kilátópont. Jó időben a Nagy-Bihar csúcsa, a Vértopi sípálya, a Galbina szurdoka is jól látható.

A Szeglet-havas (1693m) hegycsúcs a Pádis-rétről. A Szeglet-havas a karsztfennsík peremét adó gerincen magasodik a Boga-völgy fölé, páratlan kilátás nyújtva. Az útvonal tágas réteken, kisebb fenyőerdőn, majd gyephavason halad fel a hófödte gerincre.
A Szamos Bazár túrája, az Aragyásza barlang bejárásával a Pádis-rétről. Utunk során számos jégképződményt csodálhatunk meg a barlangban, melyet egy mélyen bevágódott szűk völgyben érünk el.

A Boga-szirt túrája a Pádis-rétről. Erről a sziklakilátóról „páholyból” csodálhatjuk meg a 300 méteres függőleges letörés alatt félkörben kiszélesedő katlan amfiteátrumát. Fakultatív programként szánkózás, csúszkálás, hóban fürdés lehet a túra után. Este lazulás közben felelevenítjük a nap élményeit és fotókat cserélgetünk az új barátainkkal.

Opcionális program az időjárás és a résztvevők érdeklődése alapján. Via ferrata Mocanita - nehézsége: B (könnyű), túra szintemelkedése 110 m, túra hossza: 150 m, időtartama: kb. 1 óra, beszálló 20 perc, kiszálló 40 perc, a teljes túra időtartama: kb 2 óra, minimum testmagasság 150 cm Via ferrata Casa Zmeului - nehézsége: C (közepesen nehéz), túra szintemelkedése 150 m, túra hossza: 215 m, időtartama: kb. 1 óra, beszálló 20 perc, kiszálló 40 perc, a teljes túra időtartama: kb. 2 óra, minimum testmagasság 150 cm. A via ferraták hazaúton körösrévnél találhatók.

Ha már mindenki jól elfáradt, megköszönjük megtisztelő jelenléteteket, a töretlen jókedveteket és jó utat kívánva intünk búcsút egymásnak. Hazautazás…


Jelentkezés:

A túrára jelentkezést írásban, a vasaltutak@gmail.com e-mail címre várjuk az alábbi adatok megadásával:
- a program megnevezése
- a résztvevő(k) teljes, igazolványban vagy útlevélben szereplő neve és pontos születési dátuma (év-hónap-nap) - amelyik okmánnyal utazni fog
- egy levelezési / számlázási cím
- mobilszám, amely Nálatok lesz az utazás során

A jelentkezés a részvételi díj befizetésével végleges.


Ha kérdésetek van, hívjátok a +36-30/230-33-40 telefonszámot.Figyelem! A túrát a túravezető a résztvevők biztonsága és testi épsége érdekében bármikor módosíthatja, ami a túra idejét vagy távolságát változtathatja. A túrán mindenki a saját felelősségére vesz részt.
Minden kedves Túratársunknak kellemes készülődést kívánunk!


A ki- és hazautazás feltételei:

A Romániába történő kiutazás feltételei: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?romania
Magyarországra történő hazatérés feltételei: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/tajekoztato-a-magyar-allampolgarok-magyarorszagra-torteno-hazateresenek-rendkivuli-szabalyairol-a-covid-19-jarvany-miatt