Új utak a Cuha völgyben

2021-ben a Miniszterelnöki Kabinetiroda megbízásából 6 új út épült a már meglevő Bucsek Emlékút és az Ariadné Fonala mellett a Cuha-völgyben. A 2021-es műszaki szemlét követő apróbb javításokat követően elmondhatjuk, hogy a pályák tökéletes állapotban vannak és megfelelnek a hatályos magyar szabvány előírásainak. A tanúsítási eljárás végéig a pályák próbaüzemmódban működnek. Mindenki kellő körültekintéssel másszon! Vigyázzatok egymásra!


Bucsek Henrik Emlékút - “C” nehézségű - kezdőknek ideális

Jelenleg a leghosszabb magyarországi via ferrata, amely a hazai hegymászás nagy alakjának, Bucsek Henriknek állít emléket. A patakmederre merőleges sziklagerinc természetes útvonala. Izgalmas felszökéseken vezet a könnyen járható gerincre. A vasútvonal alagútja fölött egy meredek zárófalon keresztül egészen a völgyoldal tetejére érhetünk. A lejöveti rész izgalmas, meredek, a végén egy függőleges letöréssel. Igazi élmény ez az útvonal. Költési időszakban (02.15-07.15-ig) az útvonal felső része nem mászható. Hossza 350, a szintkülönbség 100 méter, a mászásidő körülbelül 30-60 perc.


Ariadné fonala – “D/E” nehézségű - edzettek számára ajánlott

Szép és változatos sziklakörnyezetben vezet ez az érdekes vonalvezetésű út, két vietnámi híddal (7 és 23 m). Remek mászás, mely egyáltalán nem könnyű. A beépített lépéseket mellőzve eléri az E nehézségi fokozatot. Hossza 130, a szintkülönbség 40 méter, a mászásidő körülbelül 30-60 perc. Cuha-völgyi Vasalt Utakat a Tatabányai Alpin Sportklub kezeli. A “Kis-fal” 8-12 méteres, fogásgazdag útjaival szinte a kezdő tanfolyamoknak (3-6 nehézségi fokozat) van teremtve. A “Nagy-fal“-on 15-20 méter magas, komoly utak vezetnek változatos formakinccsel. Itt a 6-7 nehézség dominál, az utak meglepően technikásak, kellemes mászóélményt adnak. Az tetőáthajlás környékén van néhány nehéz (7 – 9- között), figyelemre méltóan szép sportmászó út.

A Cuha szikláinak egésze biztonságosan, sűrűn lett kinittelve. Az utak kiépítésében egy kis team vett részt: Fucskó László, Kovács Attila, Zoltai György Zozó, Rodom Modor, Babcsán Gábor és Kovács Tamás. A falak alatti rendezést Babcsán Bernát (nagyrészt) és Kemler László végezte. A szurdok kijárata felé még két kisebb fal épült ki változatos utakkal. A “Fekete Mamba-torony” egy 16 m magas, vad és áthajló letörés. Itt, a Dunántúlon egyedülálló módon fél tucat mesterséges mászóút (A1-A2) épült ki. Ezekben részben vannak nittek a biztonság érdekében, de a feljutáshoz ékeket és friendeket is kell használnunk. Ez a hely igen jó lehetőséget biztosít a mesterséges mászótechnika elsajátítására a könnyebb „techno” fokozatban. A Fekete Mamba-torony jobb oldalán van néhány szép sportmászóút is, köztük a torony névadó útja a Fekete Mamba. A “Bakonyalja-fal” egy kicsiny, reibungos formakincsű letörés a kijárat felé. Ironikus elnevezése arra utal, hogy ez csak egy kis bevezető a Cuha igazán szép útjaihoz.
Galéria